Tankan nemilosrdan: Japan pada

Sumnje u oporavak privrede Japana proširile su se širom zemlje usled sve slabijih napora za oživljavanje privrednog rasta.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

14:35

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prema kvartalnom izveštaju banke, poznatijem kao "tankan", poslovno poverenje u japanskoj prerađivačkoj industriji je u martu bilo na plus 12 poena, odnosno na istom nivou kao i u prethodnom izveštaju i ispod očekivanja od plus 14 poena, pokazuju objavljeni rezultati ankete koju je sprovela centralna banka Japana.

"Tankan" pokazuje razliku u procentu kompanija koje su optimistične i onih koje su pesimistične u pogledu poslovanja, a za ovaj izveštaj centralne banke anketirano je 10.000 kompanija.

"Slab jen i niže cene nafte pružili su izvestan podsticaj privredi, ali 'tankan' pokazuje da su kompanije, posebno one u prerađivačkom sektoru, svesne toga da spoljna tražnja pada", navodi se u izveštaju istraživačke kompanije "SMBC Niko sekjuritis".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: