Tvit koji je Tesli doneo mlrd. USD

Nekoliko dobro plasiranih reči jednog tvita prava su lekcija svetu, a posebno Volstritu, o uticaju koji ta mreža može da ima na tržište kapitala.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

11:45

Default images
Foto: Beta, AP

Jedan jedini tvit u 115 karaktera izvršnog direktora Tesla motorsa Elona Maska podigao je vrednost akcija kompanije za četiri odsto u samo 10 minuta - dodajući tržišnu kapitalizaciju od čak 900 miliona evra.

Koju novu informaciju je Mask podelio kada je izazvao takav efekat? Onu sa malo detalja ali sa snažnom anticipacijom – baš onakvu od koje je Komisiji za hartije od vrednosti zlo.

Tvit je inicijalno stigao do 1,86 miliona Maskovih pratilaca, ali je uticaj bio mnogo veći. Do kraja dana, njegova poruka retvitovana je više od 4.700 puta i označena kao omiljena još 3.700 puta.

Ne iznenađuju brojna nagađanja o tome koji će proizvod Tesla lansirati sledećeg meseca. Ako nije auto, šta je? Najčešća pretpostavka je da će Tesla obelodaniti svoju dugo najavljivanu bateriju. Ima i onih koji misle da bi to mogao biti električni motocikl.

Šta god da Tesla iznedri 30. aprila, Vol Strit smatra da to kompaniji diže vrednost za skoro milijardu dolara . Naravno, svaki razumni investitor na berzi reći će vam da vrednost akcija ima malo veze sa osnovnom vrednošću posla, odnosno da je mnogo više projekcija emocije i tržišnog trenutka – dve stvari koje je Mask današnjom porukom temeljno podcrtao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: