"Rusija skoro osuđena na propast"

Prošlogodišnja aneksija Krima mogla bi narednih godina koštati privredu Rusije 200 milijardi dolara, kaže uticajni bivši ruski ministar finansija Aleksej Kudrin

Svet

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

09:46

Default images
Foto: Thinkstock

"Finansiranje Krima koštaće nas šest do sedam milijardi dolara godišnje" što je 5,6 do 6,5 milijardi evra, rekao je taj ekonomista uvažen u liberalnim ekonomskim krugovima, koji uživa i poštovanje Vladimira Putina čiji je ministar bio deset godina.

"Indirektni gubici, kao što je bekstvo kapitala, biće mnogo važniji i predstavljaće 150 do 200 milijardi dolara u naredne tri ili četiri godine", odnosno 140 do 185 milijardi evra, dodao je on na televiziji tokom okruglog stola povodom 15. godišnjice dolaska Vladimira Putina na vlast. "Ovo je cena koja se plaća", rekao je Kudrin, zabrinut zbog gubitka poverenja investitora i "novih pravila igre" posle aneksije.

Pripajanje Krima i podrška Moskve separatistima u istočnoj Ukrajini su doveli do pogoršanja odnosa Rusije i zapadnih zemalja koje su Moskvi nametnute rigorozne ekonomske sankcije.

Bekstvo kapitala, redovni povremeni problem Rusije, više se nego udvostručilo prošle godine, dostižući 150 milijardi dolara što je nivo koji nije vidjen od kraja SSSR-a.

Vlada očekuje da će iz zemlje ove godine otići 115 milijardi dolara, a njeni stručnjaci kažu da je to za otplatu dugova ruskih kompanija, a da se ne radi o povlačenja investitora iz Rusije.

Posledice sankcija i pada cena nafte bacile su Rusiju u valutnu krizu i privredne teškoće, iako nedavno oživljavanje rublje, stabilizovanje cena nafte i zatišje u borbama u Ukrajini daju Vladi nadu da će recesija biti plića nego što se očekivalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: