Ako Moskva odobri, pada cena Kijevu

Gasprom je zatražio od vlade Rusije da razmotri mogućnost davanja popusta na gas Ukrajini u drugom tromesečju ove godine, rekao je šef kompanije Aleksej Miler.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.03.2015.

08:50

Default images
Foto: Thinkstock

Prema oceni Milera, cena gasa za Ukrajinu od 1. aprila mogla bi da bude 250 dolara za hiljadu kubnih metara, preneo je Tas.

"Smatramo tromesečni rok (za koji bi važila cena gasa) optimalnim, jer u poslednje vreme postoji visoka dinamika cena gasa", dodao je Miler.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak ranije je rekao da će "cena gasa za Ukrajinu od 1. aprila biti 348 dolara za hiljadu kubnih metara".

Međutim, prema njegovim rečima, vlada Rusije će do 1. aprila razmotriti pitanje davanja popusta. Uz sadašnju cenu popust u drugom tromesečju može da bude 100 dolara za hiljadu kubika.

Zimski paket isporuka ruskog gasa u Ukrajinu prestaje da važi 1. aprila ove godine, podseća Tas, a Naftogas Ukrajine je ranije predložio da se njegovo važenje produži i za sledeću zimu.

To je, podseća kompanija, stav Evropske komisije, a usaglašen je na trostranim pregovorima Rusije, Ukrajine i EK u Briselu 31. oktobra 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: