Nova kriza, banke idu na stres test

Centralna banka Engleske (BoE) će sprovesti niz stres testova nad vodećim britanskim bankama.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.03.2015.

08:23

Default images
Foto: Thinkstock

Na taj način će utvrditi da li su banke u stanju da se suprotstave dramatičnom usporavanju kineske privrede, padu privrednog rasta evrozone, najgoroj deflaciji od 30-ih godina prošlog veka i padu britanskih kamatnih stopa na nulti nivo, piše britanski list "Gardijan".

Šest britanskih banaka i finansijska institucija biće podvrgnute novim testovima, dok će Kooperativna banka, koja prošle godine nije prošla na stres testu, biti izuzeta iz godišnje procene finansijskog zdravlja bankarskog sektora Britanije, jer je isuviše mala, javlja britanski list.

Banke nad kojima će se sprovesti stres testovi su Barkliz, HSBC, Santander, Standard Čarterd i dve banke koje su za vreme globalne finansijske krize dobile državnu pomoć, Lojds benking grupa i Rojal benk ov Skotland (RBS).

Od banaka će biti zatraženo da, u petogodišnjem periodu, odnosno do kraja 2019. godine, testiraju svoju sposobnost podnošenja šokova, kao i da zadrže minimalni nivo rezervi, dok istovremeno odobravaju kredite realnoj privredi.

Prema rečima guvernera BoE, Marka Karnija, prošlogodišnji rezultati stres testova su pokazali da je bankarski sektor Britanije snažniji nego u periodu pre krize iz 2008. godine.

"Ovogodišnji testovi će imati drugačiji fokus, što je jednako važno. Procenjivanjem otpornosti britanskog bankarskog sektora na velike šokove, mi ćemo dodatno unaprediti našu sposobnost identifikovanja poteškoća i obezbedićemo da banke imaju rezervi plan u rešavanju širokog spektra problema", izjavio je Karni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: