Evrozona: Dobra vest treći put

Ekonomsko poverenje u evrozoni je, posle januarskog i februarskog rasta, i u martu ojačalo, zahvaljujući optimizmu potrošača, ali i u industrijskom sektoru.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2015.

14:09

Default images
Foto: Thinkstock

U saopštenju Evropske komisije se navodi da je indikator ekonomskog poverenja u evrozoni ovog meseca porastao 1,6 odsto u odnosu na ferbruar, na 103,9 poena, prenela je agencija AFP.

Indikator je najviše porastao zahvaljući jačanju optimizma poveranja i to za tri poena. Potrošači najviše optimizma imaju u pogledu pada nezaposlenosti.

Poverenje u industriju je povećano 1,7 odsto što je znak povećanog optimizma koji se odnosi na buduću proizvodnju i aktuelnu situaciju u pogledu obima narudžbina.

U uslužnim delatnostima indeks poverenja je ojačao 0,7 poena pod uticajem pozitivnije vizije u odnosu na potražnju. U trgovini na malo poverenje je poraslo 0,6 poena zbog pozitivnih očekivanja kad je reč o budućoj poslovnoj situaciji uprkos negativnoj evaluaciji aktuelne poslovne situaciji i robnim zalihama.

U građevini, poverenje je poraslo za 0,9 bodova zahvaljujući većim očekivanjima u pogledu novih projekata.

Unutar evrozone je najviše poraslo poverenje u Italiji (2,4 bodova), zatim u Nemačkoj (1,8 poena) i u Španiji (1,7 poena).

Najmanji rast poverenja je zabeležen u Holandiji 0,9 poena i Francuskoj (0,4 bodova).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: