CHF i USD pretekli kineski juan

Kineska nacionalna valuta juan pala je na sedmo mesto najčešće upotrebljavanih valuta u globalnim transakcijama.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.03.2015.

13:17

Default images
Foto: Thinkstock

Udeo juana, koji je poznat i kao renminbi, u ukupnim globalnim plaćanjima je u februaru iznosio 1,81 odsto, što je pad u odnosu na januarskih 2,07 odsto, kada je juan bio na petoj poziciji, podaci su Udruženja za svetsku međubankarsku finansijsku komunikaciju (SWIFT).

Švajcarski franak i kanadski dolar su u februaru pretekli juan, a padu pozicije kineske valute doprinelo je slabije poslovanje domaćih preduzeća zbog jednonedeljne proslave Kineske nove godine, kao i sve veća zabrinutost zbog usporavanja privrednog rasta, iako tamošnji zvaničnici negiraju da je došlo do velikog odliva kapitala.

Podaci dolaze u vreme kada Kina pokušava da promoviše juan kao međunarodnu valutu, u skladu sa svojom pozicijom druge po veličini svetske ekonomije, istovremeno pokušavajući da zadrži strogu kontrolu nad valutom, prenosi agencija Frans pres.

Narodna banka Srbije je 12. januara takođe uvela kineski juan na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu i na kursnoj listi je zaveden pod nazivom "kineski juan renminbi".

Kineska valuta ima slovnu oznaku CNY i numeričku 156. Pri donošenju ove odluke NBS se rukovodila sve većim ucešćem trgovanja sa Kinom u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni, kao i značajnim stepenom ekonomske saradnje između dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: