Još jedan šok za posrnuli Japan

Industrijska proizvodnja u Japanu u februaru je pala više od očekivanja, odnosno za 3,4 odsto na mesečnom nivou.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.03.2015.

11:56

Default images
Foto: Thinkstock

To je poslednja u nizu loših vesti za treću najveću svetsku privredu koja nastoji da prevaziđe negativne efekte prošlogodišnjeg podizanja stope poreza na dodatu vrednost (PDV).

Poslednji podaci koje je objavilo japansko ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije, znatno su gori od predviđanja ekonomista koji su očekivali pad proizvodnje od dva odsto i predstavljaju veliki zaokret u odnosu na januarski rast proizvodnje od 3,7 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Radi se o poslednjim tmurnim vestima za privredu Japana, nakon što su prošlonedeljni podaci pokazali da se inflacija u toj zemlji u februaru spustila na nulu prvi put u gotovo dve godine.

Rezultat je znatno niži u odnosu na ciljni nivo Centralne banke Japana od dva odsto, u vreme kada se ta institucija bori da zaustavi deflaciju opsežnim mereama stimulacije privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: