Avion bez pilota - bliska budućnost

Da li biste se usudili da putujete avionom bez pilota? Tehnologija već postoji, iako nijedan avio-prevoznik još ne razmišlja da uvede tu novinu, javlja Si-En-En

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.03.2015.

11:03

Default images
Foto: Thinkstock

"Avioni već sada mogu da lete sami. Piloti provedu samo tri minuta na svakom letu upravljajući letelicom, iako ne moraju čak ni to da rade. Ali, oko 80 odsto avionskih udesa izazvano je ljudskim faktorom", rekla je za CNN Meri Kamings, nekadašnji vojni pilot, a sada šefica laboratorije na univerzitetu Djuk.

Prema njenim rečima, američka vojska i sada koristi bespilotne letelice, koje su velike skoro kao i Boing 737, jedan od najšire korišćenih civilnih aviona, a vojni podaci pokazuju da su udesi "dronova" mnogo ređi nego udesi letelica kojima upravljaju ljudi. Međutim, za sada se koriste manje bespilotne letelice, za prenos tereta, ili snimanje iz vazduha, dodala je Meri Kamings i zaključila da ni putnici još nisu spremni za bespilotni let.

"Ljudi žele da letelicom upravlja čovek, koji deli njihovu sudbinu. Takođe, za komandama nam treba 'bejbisiter', koji će nadzirati uređaje i, ako treba, da reaguje ako među putnicima neko pravi probleme", rekla je Kamings.

Prema oceni DŽona Hansmana, profesora aeronautike na bostonskom MIT, bespilotni putnički letovi decenijama su daleko od nas. "To nije tehničko pitanje, već je reč o socijetalnom poverenju", rekao je Hansman.

Meri Kamings, koja je sprovela istraživanje o mogućnosti uvođenja bespilotnih letelica u civilni saobraćaj, kaže i da potencijalne uštede u kompanijama održavaju ovu ideju aktuelnom, precizirajući da bi avio-kompanije mogle da uštede milijarde dolara samo smanjenjem pilotske posade sa dva na jednog člana.

"Kada se to bude dogodilo, bespilotni civilni avioni biće sledeći korak. Najpre će to biti kargo-avioni, a nakon toga eventualno i putnički", rekla je naučnica.

Na upozorenje da bi bespilotni civilni avioni mogli biti ugroženi elektronskim ometanjem, eksperti kažu da taj rizik postoji, ali da je veoma mali i da je "vredan pokušaja".

"Da li takva letelica može biti imuna na hakovanje? Ne može. Ali, da li može biti snažno otporna prema pokušajima elektronskog ometanja? To može. Hakovanje je manji rizik za letove od otmica ili od nepredvidivog ponašanja pilota", rekao je profesor aeronautičkog inženjeringa na Univerzitetu Teksas Tod Hamfriz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: