"Pomažući Ukrajini, rušimo Putina"

Američki investitor Džordž Soros spreman je da uloži jednu milijardu dolara u Ukrajinu, ako zapadne zemlje podrže privatne investicije u toj zemlji.

Svet

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 30.03.2015.

10:49

Default images
Foto: Beta, AP

"Zapad može pomoći Ukrajini povećavajući njenu atraktivnost za investitore", kazao je Soroš za austrijski Standard.

"Što se tiče investicija ja sam spreman. Imam konkretne ideje gde da uložim, na primer u poljoprivredu i infrastrukturne projekte. Ulažem milijardu dolara i to mora generisati profit i moj fond će imati koristi od toga…", kazao je Soroš.

On je naveo i da je pomoć toj zemlji u direktnoj vezi sa snagom ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini.

"Ukrajina brani Evropsku uniju od ruske agresije i podrška razvoja te zemlje oslabiće ruskog predsednika Vladimira Putina", rekao je Soroš za Standard.

Ukrajina je na ivici bankrota. Njen javni dug trebalo bi 2015. godine da iznosi 94 odsto bruto nacionalnog proizvoda (BDP), a njen spoljni dug 158 odsto BDP zbog devalvacije ukrajinske valute grivne i prazne državne kase.

Ukrajinska ekonomija, već prilično ugrožena ogromnom birokratijom i korupcijom, od prošlog aprila je dodatno opterećena sukobom na istoku zemlje s proruskim separatistima, u kojem je do sada poginulo više od 6.000 ljudi, 15.000 ranjeno, a milioni su raseljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: