Rusi prestali da kupuju tablete

Rusko tržište tableta dostiglo je zasićenje s obziron na to da je početkom ove godine prodaja, zbog krize, pala više od četvrtine.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.03.2015.

11:06

Default images
Foto: Thinkstock.com

Međutim, u narednih pet godina prodaja može porasti 56 odsto, prognozirali su stručnjaci istraživačke kompanije Džejson i partneri (J'son & Partners, J&P). Po njihovom mišljenju, prodaja tableta u Rusiji 2019. godine dostići će 14,5 miliona komada u odnosu na 9,3 miliona 2014. godine.

Prošle godine tableti su prvi put imali dvocifreni tempo rasta (oko 33 odsto) što je dramatičan pad u odnosu na rast prodaje od 125 koji je zabeležen 2013. godine, rekla je Interfaksu predstavnik trgovinske kompanije Svjaznoj, Marija Zaikina.

U januaru 2015. godine tržište je prvi put pokazalo pad obima prodaje od 27 odsto, rekao je izvršni potpredsednik kompanije Evroseti, Viktor Lukanin. Izraženo u novcu pad je bio 37 odsto u poređenju s januarom prošle godine, rekao je on. Pri tome, prvi pad prihoda od prodaje tableta zabeležen je još u maju 2014. godine - sedam odsto.

Prema rečima Lukanina, sniženje je povezano s prezasićenošću tržišta. Prema podacima Evroseti, prošle godine je rusko tržište tableta povećano 34 odsto po obimu, na 9,4 miliona uređaja dok je po vrednosti palo dva odsto, na 81 milijardu rubalja (1,39 milijardi dolara).

Rast prodaje uređaja protekle godine, prema Lukaninu, ostvaren je zahvaljujući modelima koji podržavaju 3G (66 odsto po obimu, 51 odsto po vrednosti). Istovremeno, udeo 4G tableta smanjen 12 odsto po obimu, a porastao 30 odsto po vrednosti. Prosečna cena tableta u Rusiji lani je bila 8.800 rubalja (150 dolara), prenosi Interfaks.

Iako su prosečne cene dva uređaja, smartfona i tableta, praktično izjednačene, u 2014. godini tableti su kupovani ređe nego godinu dana ranije. U 2013. na svaki prodati tablet, prodavano je 2,8 smartfona, a u 2014. godini - tri, ukazao je Lukanin.

Procene Svjaznoje u celini su u skladu s podacima Evroseti. Prošle godine u Rusiji je prodato 9,2 miliona tableta, ukupne vrednosti 81 milijardu rubalja. Prihodi od njihove prodaje ostali su na nivou 2013. godine. Prosečna cena bila je nešto manje od 9.000 rubalja, navodi Svjaznoj.

Rast prodaje tableta u Rusiji premašuje svetske pokazatelje. Prema podacima Gartnera, u Rusiji na jedan prodati tablet dolaze tri prodata smartfona, dok je u svetu taj odnos jedan tablet na pet pametnih telefona.

Prema rečima Zaikine, visok nivo prodaje tableta objašnjava se razvojem "budžetskog" segmenta uređaja. Na kraju 2014. godine udeo tableta koji koštaju manje od 10.000 rubalja, bio je oko 75 odsto tržišta u jedinicama i oko 40 odsto u rubljama. Pri tome, najveći rast (više od dva puta) pokazali su tableti do 5.000 rubalja.

Po mišljenju analitičara J&P, glavni razlog pada cene tableta su rast udela ruskih i kineskih proizvođača, kao i udela subvencionisane prodaje uređaja pod brendovima mobilnih operatera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: