Odbrana franka koštala Švajcarce

Švajcarska centralna banka potrošila je 25,8 milijardi franaka (24,6 milijardi evra) na odbranu kursa nacionalne valute franka krajem prošle godine.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 28.03.2015.

16:17

Default images
Foto: Thinkstock.com

Banka ocenjuje da je ta mera skupo koštala ekonomiju zemlje.

SNB je iznenadio finasijska trzišta polovinom januara ove godine odlukom da ukine minimalni kurs franka prema evru od 1,20 franaka za evro, prenosi AFP.

Odluka Banke je šokirala tržišta, podstakavši nagli skok švajcarske valute.

Banka je ocenila da nije imala izbora, ali je odluka i dalje na meti kritika političara koji pokušavaju da nađu krivca za slabljenje privrede koje se delimično može pripisati i jačem franku.

"Troškovi održavanja minimalnog kursa franka prema evru od 1,20 franaka za evro bili bi od veće štete nego koristi za privredu", ističe se u godišnjem izveštaju Banke.

Pred kraj 2014. SNB je sprovodila devizne transakcije i kupovala devize za ukupno 25,8 milijardi franka, navodi se u izveštaju.

Međunarodni monetarni fond je u poneđeljak u redovnom godišnjem izveštaju konstatovao da je franak početkom godine bio precenjen i da SNB treba da razmotriti mogućnost dodatnog ublažavanja monetarne politike kako bi se zaustavilo usporavanje privrednog rasta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: