Funta na raskoraku dolara i evra

Britanska funta našla se u raskoraku između dolara i evra, što doprinosti neizvesnosti u britanskoj ekonomiji, kao i izbori koji se održavaju početkom maja.

Svet

Izvor: Beta

Subota, 28.03.2015.

12:39

Default images
Foto: Beta/AP

Američki dolar je zahvaljujući jačanju privrede SAD i najavi podizanja referente kamatne stope zabeležio najvišu vrednost u odnosu na evro u poslednjih 12 godina, pošto je evropska valuta oslabila zbog klimave privrede i programa Evropske centralne banke za masovan otkup obveznica za 60 milijardi evra mesečno.

U raskoraku između jačanja dolara i slabljenja evra, funta je pala na petogodišnji minimum u odnosu na dolar, ali i skočila na sedmogodišnji maksimum u odnosu na evro. Funta sada vredi 1,5 dolara i 1,4 evra.

Za Britance to donosi povoljan razvoj pošto će im biti jeftiniji odmor na grčkim i španskim plažama, mada s druge strane povlači za sobom i skuplju kupovinu na njujorškoj Petoj aveniji. U celini, britanski turisti su na dobitku pošto više putuju u Evropu nego u SAD.

Pošto britanski uvoz najviše dolazi iz evrozone, rast funte u odnosu na evro znači da će inflacija biti manja od očekivane, što nosi opasnost pogubne deflacije, koja guši ekonomiju, mada lepo zvuči kada cene padaju.

Što se tiče izvoza, britanske firme su u teoriji na dobitku kada je reč o američkom tržištu pošto britanska roba slabljenjem funte u odnosu na dolar pojeftinjuje, a na gubitku su kada je reč o evrozoni gde su sada proizvodi s oznakom "Made in UK" skuplji.

Mada su SAD pojedinačno najveće tržište za britanske kompanije sa 12,7 odsto, u evrozonu ukupno ide 45 odsto britanskog izvoza, što znači da je u celini Velika Britanija, kad je reč o izvozu, na gubitku zbog razvoja u trouglu dolar-evro-funta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: