Ferari: Pola san - pola auto

Obično je posao marketing izvršioca prilično jasan – prodaja što više automobila. Međutim, menadžer ferarija ima potpuno drugačiji zadatak.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.03.2015.

12:25

Default images

Za njega je problem prevelika prodaja ferarija. Ekskluzivnost prestavlja ključ za održavanje ovog brenda.

“Imam veliku odgovornost da održim u životu taj san koji se zove ferari”, rekao je menadžer Ferarija, piše CNN.

Čak i ako imate novac, to vam ne garantuje mesto ni blizu liste za višemesečno čekanje jednog od ovih automobila. Ako želite ferari, pomoći će vam ukoliko od ranije imate veze sa brendom.

Kada izađe novi ferari, povlašćeni tretman imaju članovima Ferari porodice. Ukoliko imate 6 ferari automobila u svom vlasništvu, vaša porudžbina će biti među prvima na listi.
To ne znači da ferari nije raspoložen za primanje novih članova u svoju porodicu.

Za nove kupce, najpopularniji je kabriolet ferari T. Skoro dve trećine kupaca iz Kalifornije su novi članovi Ferari porodice, a sa cenom od 200.000 dolara, to je relativno pristupačno članstvo.

Sa druge strane, za omiljene članove ferari porodice postoji limitirano izdanje Ferarija, koji je obično rasprodat i pre nego što se predstavi široj javnosti.

A za one najvažnije, ferari izrađuje poseban i jedinstven automobil (zapravo, izrađuju se dva takva, jer jedan mora biti testiran na nesreću). To je nešto što ferari radi dva do tri puta godišnje kako bi nagradio svoje najbolje kupce. Kako kažu, to nije poklon, iako on košta milione.
Foto: Thinkstock.com
Svaki novi ferari se izrađuje prema želji. Enterijer, eksterijer, boje, sve to treba prilagoditi klijentu.

Ukoliko klijent želi da se boja automobila slaže sa njegovom kravatom – to će i dobiti.

Ferari, međutim, nameće neke granice kada je u pitanju ovaj izbor, jer je imidž brenda važniji od želja koje mogu da ga naruše. A sve to zarad njegove vrednosti na putu.

Zbog toga nije slučajno što je prošle godine, na aukciji od 10 prodatih automobila, upravo 9 u vlasništvu ferarija. Činjenica je da je najskuplji automobil ikada prodat na aukciji je upravo ferari 1962 za 38 miliona dolara. Već decenijama, ferari prodaje svoje automobile za milione dolara, tako da je danas Ferari izgradio svoj imidž neverovatnog i lepog automobila.

Održavajući ovaj ciklus ekskluziviteta, Ferari već godinama, objavljuje da neće proizvoditi više od 7.000 komada godišnje.

Cilj i dalje ostaje isti, da se uvek izradi jedan ferari manje, kako bi uvek imao neko ko će morati da čeka na njega.

Foto: Flickr.com/ Martijn Beekmans

Foto: Flickr.com/ Danielhasacamera

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: