"Izlaz iz evrozone - spas za Grčku"

Bivši češki predsednik Vaclav Klaus ocenio je u Bratislavi da bi za Grčku bila pobeda i spas da joj se omogući izlazak iz evrozone.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.03.2015.

10:01

Default images
Foto: Thinkstock

Razlog za to je što od monetarne unije u Evropi profitira pre svega Nemačka dok evrozona donosi probleme zemljama evropskog juga.

"Očigledno je i jasno da je kurs evra neizmereno precenjen za zemlje evropskog juga, dok je potcenjen za zemlje evropskog severa, pre svega za Nemačku. Nemačka neizmerno profitira od potcenjenog evra, zato imamo takav izvozni bum Nemačke", kazao je Klaus na predavanju na Panevropskoj visokoj školi u Bratislavi.

Bivši češki predsednik upozorio je da će dalje pozajmice Atini samo odložiti probleme zemlje na nekoliko meseci, ali da ih neće rešiti i podsetio je da je u poslednjih šest godina Grčkoj otpisano dugova i sredstava u vrednosti od čak 40.000 evra po stanovniku.

"Za Grčku bi bila pobeda i spas kada bi bili stvoreni uslovi da može da istupi iz evrozone", kazao je Klaus i naglasio da je bila greška uopšte to što je Grčka ušla u evrozonu.

Greška je, prema Klausovom mišljenju, bila i sama monetarna unija.

"EU kao superdržavi nedostaje istinski osećaj zajedništva i uzajamne solidarnosti pojedinih država. Evropska monetarna unija zbog raznolikosti svojih članica ne predstavlja jedinstvenu celinu. Kada nije prirodna celina, morala je nasilno, dakle legislativno, da bude promenjena u jednu celinu - u političku i finansijsku uniju", rekao je Vaclav Klaus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: