Rusi putem spajaju Njujork i London

Šta biste rekli kada bi vas prijatelji pozvali na put od Londona do Njujorka - automobilom?

Svet

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 26.03.2015.

19:39

Default images
Foto: Thinkstock.com

Verovatno biste pomislili da se šali, ali ako se može verovati Ruskim železnicama, reč je o vrlo verovatnoj situaciji.

Naime, prema pisanju "Sajbirijan tajmsa", a koje prenosi CNN, predsednik Ruskih železnica Vladimir Jakunin predložio je plan izgradnje transsibirskog auto-puta.

Planirana ruta bi išla od Londona na zapadu Evrope preko Moskve i Sibira, zatim preko Beringovog mora do Aljaske i nastavljala do Njujorka na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država.

Ambiciozni predlog predstavljen je na sastanku Ruske akademije nauka u Moskvi.

Nazvan Transevroazijski razvojni prsten, projekat donosi izgradnju velike putne saobraćajnice koja bi išla uz postojeću transsibirsku železnicu, koja će biti obnovljena, kao i uz naftovode i plinovode.

“Ovo je međudržavni i međucivilizacijski projekat koji će predstavljati budućnost sveta s naprednim tehnologijama", rekao je Jakunin.

Saobraćajnica bi išla preko cele Rusije povezujući postojeće putne sastave na zapadu Evrope i Aziju.

Inače, udaljenost između ruske istočne i zapadne granice je oko 10.000 kilometara.

Jakunin navodi kako će put spojiti Rusiju sa Severnom Amerikom preko ruskog dalekoistočnog Čukotskog autonomnog okruga, preći Beringov prolaz a zatim 'prizemljiti' u Aljasci u gradu Nomeu, poznatom po trkama psećih sanki Iditarod.

Još nije poznato kako bi put trebalo da preskoči more između dva kontinenta, ali za sada su otvorene sve opcije - od trajekta do tunela.

Najmanja udaljenost između Aljaske i Rusije iznosi 88 kilometara.

Ukupna dužina planiranog transsibirskog auto-puta, od Londona do Aljaske, iznosila bi 12.978 kilometara, a ako se infrastruktura izgradi do samog kraja, do Njujorka bi udaljenost bila 20.777 kilometara.

Procenjuje se kako bi cena ovog spektakularnog projekta bila jednako spektakularna - više bilijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: