Bafet uvećao carstvo, kupio i Kraft

Severna Amerika će dobiti trećeg najvećeg proizvođača hrane i pića, jer će Hajnc kupiti Kraft fuds i formirati novu mega kompaniju.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2015.

12:13

Default images
Foto: Kraft foods screenshot

Ugovor o spajanju potpisan je danas, a kreatoru ovog poslovnog dogovora su vlasnik Hajnca, brazilska investiciona kompanija 3G kapital i Berkšir Hatavej, investitora Vorena Bafeta.

Akcionari Krafta dobiće akcije u novoj kompaniji i specijalnu isplatu od oko 10 milijardi dolara, odnosno 16,5 dolara po akciji.

Sadašnji deoničari Hajnca će dobiti 51 odsto nove kompanije, a ostalih 49 odsto će ići akcionarima Krafta.

U novoj kompaniji će biti brendovi Kraft, Hajnc, Oskar Majer i drugi.

Upravni odbori obe kompanije su odobrili sporazume koji bi trebalo da budu završeni u drugoj polovini godine, mada je potrebno još odobrenje i deoničara Krafta.

Voren Bafet je zajedno sa 3G kapitalom kupio Hajnc 2013. godine.

Takođe. Bafetov Berkšir hatavej finansijski je pomogao prošle godine Burger kingu da kupe kanadski lanac Tim Hortons.

Kraft fuds poseduje više popularnih brendova poznatih u SAD i svetu, a nastao je kada se 2012. godine Kraft podelio na dve filijale - Kraft fuds u kojoj su ostali prehrambeni brendovi i Mondelez koji je preuzeo slatkiše i grickalice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: