Kina: Juan da bude svetska valuta

Kineski premijer Li Kećijang tražio je od Međunarodnog monternog fonda da uključi juan u spektar valuta koje služe za izračunavanje Specijalnih prava vučenja.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 24.03.2015.

16:14

Default images
Foto: Freeimages.com

U spektar valuta SPV-a, koji ima ulogu novca MMF-a, odnosno sredstva plaćanja u međunarodnim finansijskim transakcijama, za sada su uključeni dolar, evro, funta i jen.

"Kina želi da ubrza konvertibilnost juana i olakša strana ulaganja na kineskom finasijskom tržištu", izjavio je kineski premijer u razgovoru sa direktorkom MMF-a Kristin Lagard, prenose kineski mediji.

"Kina se nada da će zahvaljući SPV-a igrati aktivnu ulogu u održavanju finasijske stabilnosti. Nadamo se takođe da će se na taj način otvoriti kineski finasijski sektor", dodao je premijer.

Kristin Legard je u petak ukazala na mogućnost uvođenja juana među valute SPV-a. MMF mora ove godine da započne preceduru revizije spektra valuta SPV-a. Prva sednica MMF koje će imati ovu temu na dnevnom redu biće održana u maju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: