Kako je Li Kuan Jev stvorio čudo

Li Kuan Jev koji je preminuo u 91. godini života, bio je jedan od najvećih ekonomskih vizionara u Aziji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 24.03.2015.

10:55

Default images
Foto: Beta, AP

Malo je onih koji mogu da ospore da je, ono što je Li uradio za svoj grad-državu, pravo privredno čudo. Ovaj uspeh, zajedno sa jasnim ciljem uticao je na tok azijskog giganta.

Između 1960. i 2011. godine, u Singapuru je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika porastao više od 100 puta. Sada je najviši sa 55.000 dolara. Ovaj grad se smatra gradom sa jednom od najnaprednijih privreda na svetu, sa jakim institucijama i široko otvorenim tržištima u regionu, piše BBC.

Najveći Liov uspeh bio je da prizna da je Singapur, nakon što izbačen iz Malezijske Federacije 1965. godine, mogao da ide dalje uprkos njenom tadašnjem neprijateljskom okruženju, prilagođavajući svoju ekonomiju naprednim zemljama Zapada i Japana.

Zajedno sa ostalim takozvanim azijskim tigrovima, Singapur je bio koncentrisan na dobijanje ekonomske osnove: podsticanje štednje i investicija, držeći inflaciju i niske takse i valute stabilne, uz naglašavanje visoko-kvalitetnog obrazovanja.

Deng Sjaoping, kineski lider, usvojio je sličan stav prilikom pokretanja tržišne reforme Kine. Lija treba slaviti i kao inspiraciju Dengove revolucije, kojom je pomogao siromašnima kojih je bilo na stotine miliona. Ovo predstavlja jednu od najvećih proširenja ekonomskih sloboda na svetu.

Njegove ideje su potpomogle uspon Kine u proteklih 40 godina.

Ekonomski saveti Lija uticali su na Dengovo razmišljanje, koji je kasnije pokrenuo dramatične reforme kojima je katapultirao Kinu ka modernizaciji i rastu.

Tokom godina, Li je pronašao način kako da konstantno podseća svet na globalni uticaj Kine koji ne treba podcenjivati. Svake godine oni su znali da postaju sve jači i jači, zatvarajući jaz sa Zapadom, ekonomski, tehnološki i industrijski.

Rukovodstvo Lija i njegova zaostavština se protezala i izva Kine. Bio je inspiracija i za ostale zemlje Azije.

Li je bio državnik sa vizijom, čiji je bezkompromisan stav za meritokratiju, efikasnost i obrazovanjeo transformisao i Singapur u jedan od najperspektivnijih nacija na svetu, piše CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: