Nemci, ne diskriminišite putarinama

Evropski komesar za saobraćaj Violeta Bulc upozorila je Nemačku da putarine koje planira da uvede ne sme da budu diskriminišuće za građane ostalih zemalja EU.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 21.03.2015.

11:09

Default images
Foto: Thinkstock.com

Bulc je poručila da bi evropska putarina smanjila troškove vozačima.

Ona je u intervjuu bečkom dnevniku "Prese" istakla da putarina, koju planira Nemačka da uvede, ne sme da diskriminiše građane iz drugih zemalja EU.

"U kontaktu smo sa nemački ministrom saobarćaja i podsećamo ga da takav sistem ne sme biti diskriminišući. Međutim, sada je stvar Bundestaga da li će prihvatiti zakon i u kom obliku", poručila je Bulc.

Ona nije želela da komentariše da li je diskriminacija drugih građana EU ako domaćem stanovništvo putarina bude vraćena kroz poreske olakšice, a strancima ne, ali je naglasila da još nema informacije kako će to biti i realizovano.

Bulc je kazala da je njen cilj jedinstveni evropski sistem putarina.

"Slično kao i kod mobilne komunikacije, potrebni su zajednički standardi kako bi mogli da se krećemo preko granica bez da šoferšajbna bude puna raznih vinjeta ili da moramo stalno da stajemo na naplatnim rampama. Zzelimo da iduće godine, krajem leta, damo predloge s tim u vezi i nadam se da ću još za vreme mog mandata moći da putujem kroz Evropu, a da ne moram da stajem", poručila je evrospki komesar.

Ona je ukazala da taj jedinstveni sistem predviđa naplatu na osnovu pređene kilometraže, ali uz to da svaka zemlja ima slobodu da odluči da li će da uvede sistem naplate putarine ili ne.

Bulc je kazala da to neće biti skuplje stanovništvu, odnosno da ne veruje da će korišćenje automobila koštati više, već da treba da smanji troškove.

Govoreći o transportu, Bulc je rekla da je potreban balans različitih saobraćajnih veza, a da su najbolje opcije, kada je reč o zaštiti životne sredine, pruga i plovidba koje, međutim, moraju postati konkurentne.

Ona je kritikovala zemlje članice EU što su proteklih godina premalo investirale u železničku infrastrukturu, što je, kako smatra, osnovni razlog za nekonkurentnost.

"Privredi je potrebna bolja ponuda, ali bi i mladi ljudi, koji rado putuju, koristili bolju ponudu. Zbog toga smo ponovo krenuli da omogućimo preduslove za veću konkurentnost železnice", objasnila je Bulc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: