Kameron nam plaća "da izdamo" Ruse

Britanski premijer Dejvid Kameron ustanovljava fond namenjen pomoći istočnoevropskim zemljama da se "odupru pritisku iz Rusije", piše više britanskih medija.

Svet

Izvor: B92

Petak, 20.03.2015.

12:01

Default images
Foto: Tanjug/AP

Tzv. "Fond za dobro upravljanje" će u 2015. i 2016. raspolagati sa 20 miliona funti (28 miliona evra), a kako je formulisano, "biće namenjen jačanju demokratskih institucija u oblastima u kojima se strahuje od ruskog uticaja", prenose Skaj njuz i agencija Blumberg.

Uzor za ovaj program je "Nou-hau fond" britanske premijerke Margaret Tačer iz 1989, koji je bio namenjen "razvoju privrede, upravljanja i institucija" u zemljama iz sovjetske sfere uticaja, kao što su bile tadašnja Čehoslovačka, Mađarska i Poljska.

Saznaje se da će pet miliona funti iz Kameronovog fonda biti namenjeno Ukrajini, a ostatak Moldaviji, Gruziji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Među ciljevima fonda su borba protiv korupcije i reformisanje ključnih tržišta, kao što su banke i tržište energetike.

U Dauninig stritu navode da su tražili države za koje postoji opasnost da postanu "nova Ukrajina" i da bi fond trebalo posmatrati kao dugoročnu investiciju koja će štititi zemlje koje Vladimir Putin sada nadgleda. .
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: