Dolar ojadio američke firme

Jačanje dolara je u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu korporacijama iz Severne Amerike nanelo gubitke od 18,66 milijardi dolara, piše Biznis insajder.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2015.

16:36

Default images
Foto: Thinkstock.com

Gubici kompanija su najveći od vrhunca krize u evrozoni, a sve su prilike da će situacija u prvom ovogodišnjem kvartalu biti još dramatičnija, piše taj američki poslovni portal.

Kada dolar jača, kompanijama i potrošačima u inostranstvu postaje teže da kupuju američke proizvode, budući da imaju istu količinu novca u svojoj valuti, koja sada vredi manje u dolarima. Iz tih razloga, snažan dolar predstavlja veliki izazov za američke izvoznike i negativno utiče na njihovo poslovanje.

Negativni efekti valutnih kolebanja više su nego dvostruko veći u odnosu na one iz prethodna tri kvartala zajedno, pokazuje izveštaj o upravljanju valutnim rizicima konsultantske kuće Fajer eps (FIREapps), koja je analizirala rezultate 1.200 kompanija sa obe strane Atlantika, uključujući 846 firmi iz Severne Amerike.

Američka valuta je u četvrtom kvartalu nastavila da jača u odnosu na druge ključne valute, a brojne kompanije snizile su očekivanja za prvi ovogodišnji kvartal u svetlu valutnih kolebanja.

U decembru su kompanije očekivale da će evro do kraja 2015. oslabiti na 1,19 dolara, a evro se spustio na taj nivo već u januaru, da bi u februaru vredeo 1,12 dolara. Za evro se danas može dobiti 1,06 dolara. Stručnjaci sada predviđaju da će američka valuta do kraja godine dostići paritet sa evropskom.

Fajer eps navodi da su kompanije iz Severne Amerike i Evrope na nivou cele 2014. ostale bez prihoda vrednih 39,54 milijarde dolara, od čega su severnoameričke firme izgubile 27,13 milijardi dolara, 53 odsto više u odnosu na 2013, a evropske 12,41 milijardu dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: