Javni dug SAD probio plafon

Javni dug SAD danas je dostigao zakonsku granicu od 18 biliona dolara, što je više od celokupnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD, javlja Raša tudej.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2015.

19:56

Default images
Foto: Thinkstockphotos.com

Američki zakonodavci će sada morati ili da povećaju granicu javnog duga ili da pokušaju da ograniče potrošnju, javlja ruski medij.

U prošlonedeljnom dnevnom izveštaju američkog ministarstva finansija, navodi se da je federalni dug dostigao 18,1 bilion dolara, što je iznad zakonom propisane granice duga koju je Kongres već podigao prošle godine.

Američki ministar finansija Džek Lu rekao je u Kongresu da će granica javnog duga biti probijena 16. marta, zbog čega je zatražio od zakonodavaca da što je pre moguće podignu limit zaduživanja.

Prema aktuelnom aranžmanu, američka vlada će do oktobra ove godine biti u stanju da nastavi sa normalnim radom zahvaljujući takozvanim vanrednim merama ili računovodstvenim trikovima, prema saopštenju Kancelarije za budžet američkog Kongresa (CBO).

AmeričkI Kongres je u februaru prošle godina podigao granicu zaduživanja 17,7 biliona na 18,1 bilion dolara do 15. marta ove godine, zahvaljujući čemu je zadržala privredu na bezbednoj udaljenosti od takozvane "fiskalne litice".

Povećanje nacionalnog duga za 900 milijardi dolara dodatno povećava zaduženost svako građanina Amerike za više od 2.800 dolara, piše portal "Dejli signal".

Prema pisanju tog portala, zaduženost svakog Amerikanca po osnovu nacionalnog duga je u ovom trenutku oko 41.000 dolara, dok će dete koje se rodi u 2015. godini biti suočeno sa javnim dugom po stanovniku SAD od 142.000 dolara u trenutku kada završi koledž, ukoliko ne budu sprovedene budžetske reforme.

U proteklih 13 godina javni dug SAD je porastao za skoro 12 biliona dolara, dok se od perioda Velike recesije (decembra 2007. do juna 2009. godine) udvostručio i sada je na nivou koji nije zabaležen još od perioda posle Drugog svetskog rata, zaključuje "Dejli signal".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: