Neka boli,država izlazi iz privrede

Kineski premijer Li Kećijang je danas izrazio odlučnost da nastavi sa primenom reformi koje imaju za cilj smanjenje uloge države u funkcionisanju privrede.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 15.03.2015.

09:56

Default images
Foto: Beta/AP

Kina očekuje da će ovo da podstakne ekonomski rast, uprkos tome što će te mere biti bolne.

"Ovo ne može da se poredi sa sečenjem noktiju, već sa odsecanjem dela tela", rekao je Li na konferenciji za štampu održanoj posle godišnjeg Kineskog narodnog kongresa u Pekingu, a prenela je agencija AP.

"Meutim, koliko god bolno to bilo, odlučni smo da te reforme sprovedemo do kraja", istakao je premijer Kine.

Li je priznao da su reforme naišle na otpor nekih politički uticajnih državnih preduzeća, koje će se suočiti sa oštrijom konkurencijom kad država smanji nivo svoje intervencije u privredi, kao i odreenih zvaničnika koji bi mogli da se suoče sa padom svog statusa.

"Tokom primene reformi će se neki pojedinci i preduzeća osetiti ugroženima zato što država smanjuje sopstvenu moć. Ove reforme će nam, meutim, pomoći da se izborimo sa faktorima koji izazivaju usporenje privrednog rasta", istakao je Li i dodao da će reforme koristiti državi u celini.

Li je tokom svoje jedine godišnje konferencije za štampu ponovio obećanje da će prilikom osnivanja novih kompanija država imati manje zahteva kad je reč o papirologiji, dodavši da je broj privatnih firmi udvostručen zahvaljujući već sprovedenim merama za pojednostavljene registracije novih preduzeća.

Tokom 11-dnevnog zasedanja Kongresa, tokom kojeg vladajuća Komunistička partija predstavlja nove reforme i izosi planove rada vlade za narednih godinu dana, snižena je prognoza rasta kineske privrede na sedam sa lanjskih 7,5 odsto i iznesena obećanja o održanju nivoa zaposlenost, borbi protiv korupcije i smanjenju zagaenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: