Ukrajina dobila 5 mlrd $ od MMF

Ukrajina je dobila prvu tranšu od pet milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u okviru novog četvorogodišnjeg paketa finansijske pomoći.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 13.03.2015.

12:57

Default images
Foto: Thinkstock.com

Kredit MMF će, kako se očekuje pomoći da se odblokiraju dodatni krediti od drugih donatora, prenosi ukrajinska agencija Unian, pozivajući se na Rojters.

Kako je javio Unian, ministarka finansija Ukrajine Natalija Jaresko je juče najavila da bi prva tranša kredita po novom programu MMF mogla da stigne 13. marta.

"Prva tranša kredita stići će, nadam se, sutra (13. marta)", rekla je ministarka. Ona je, pri tome dodala da će 2,8 milijardi dolara ići na podršku budžetu, a 2,2 milijarde dolara na popunu deviznih rezervi Narodne banke.

MMF je u sredu odbrio Ukrajini kreditnu liniju od 17,5 milijardi dolara (15,5 milijardi evra).

"Novi četvorogodišnji aranžman će podržati hitnu ekonomsku stabilizaciju Ukrajine, kao i niz dubokih i sveobuhvatnih političkih reformi namenjenih oporavku privrednog rasta na srednji rok i unapređenju životnog standarda za građane Ukrajine", izjavila je tada direktorka MMF Kristin Lagard.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: