Ukrajina digla cene - MMF daje pare

Međunarodni monetarni fond odobrio je četvorogodišnje produženje aranžmana sa Ukrajinom vrednog 17,5 milijardi dolara.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.03.2015.

08:49

Default images
Foto: Thinkstock

Direktorka MMF-a Kristin Lagard navela je u saopštenju da će novim aranžmanom biti podržana ekonomska stabilizacija i reforme širokog spektra u Ukrajini.

Ministarka finansija Ukrajine Natalija Jaresko rekla je ranije u toku dana da vlada u Kijevu očekuje da u narednim danima dobije pet milijardi dolara od MMF-a. Kredit Ukrajini je produžen pod uslovom da vlada primeni duboke strukturalne reforme i smanji potrošnju.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je ove nedelje mere za drastično smanjenje potrošnje i odobrio je promene poreskog sistema.

Lagardova je pozdravila "snažnu posvećenost Ukrajine reformama". "Održali su fiskalnu disciplinu u veoma teškim uslovima, dozvolili su prilagođavanje kursa, i povećali maloprodajnu cenu gasa", navela je Lagard u saopštenju.

Ona je dodala da će biti preduzete mere za zaštitu najsiromašnijih.

Cene usluga porasle su prethodnih nedelja za sve, a inflacija je uticala na pad vrednosti plata.

Vladin budžet za 2015. zasnovan je na onome što mnogi analitičari veruju da je optimistična prognoza o padu ekonomije od 5,5 odsto.

Ukrajinska ekonomija, već prilično ugrožena ogromnom birokratijom i korupcijom, prethodne godine je dodatno bila opterećena ratom na istoku zemlje protiv proruskih separatista.

Jareskova je u prošlomesečnom intervjuu za agenciju AP procenila da je konflikt u Ukrajini potrošio 20 odsto ukrajinske ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: