Putin sam sebi srezao platu

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je svoju platu i zarade nekoliko vodećih vladinih zvaničnika umanjio za deset odsto.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

12:30

Default images
Foto: Beta, AP

Razlog za smanjenje je to što je ekonomija države uzdrmana kolapsom rublje.

Pema dekretu koji je danas potpisao ruski predsednik, plata Putina, zatim ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, generalnog tužioca Ruske Federacije Jurija Čajke i predsednika moćnog Istražnog komiteta Aleksandra Bastrikina, biće umanjene za deset odsto od 1. marta do 31. decembra ove godine, prenosi agencija Frans pres.

Ovakav potez dolazi za nešto manje od godinu dana od kada je Kremlj najavio da utrostručuje Putinovu platu. Predsednik Rusije je, kako prenosi francuska agencija, zarađivao manje od njegovih ministara u 2013. godini.

Privreda Rusije je teško pogođena zapadnim sankcijama koje su Moskvi uvedene zbog navodne umešanosti u sukobe na istoku Ukrajine, a koje su u kombinaciji sa padom cena nafte, uzrokovale dramatičan pad rublje u decembru prošle godine, prepolovivši njenu vrednost prema dolaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: