SAD drže novac Putinovih prijatelja

SAD su zamrzle imovinu dve ruske banke u vrednosti od oko 637 miliona dolara, zbog krize u Ukrajini, javili su američki mediji, prenosi ruska agencija TAS S.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

10:57

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prema pisanju lista Volstrit džornal, u pitanju su "banke koje kontrolišu tri milijardera, prijatelji ruskog predsednika Vladimira Putina".

"Najteže pogođena je Banka Rosija, kojoj je blokirano najmanje 572 miliona dolara na američkim računima", prema podacima Ministarstva finansija. "To je oko 10 odsto imovine koju je banka imala 2013, prema današnjem deviznom kursu", piše američki dnevnik.

Blokirano je i najmanje 65 miliona dolara Banke SMP, što je oko dva odsto njene imovine iz 2013, a čiji su većinski vlasnici ruski biznismeni Arkadij i Boris Rotenberg.

Obe banke su na listi ruskih preduzeća i finansijskih institucija kojima su SAD uvele ekonomske sankcije, uključujući ukidanje viza i zamrzavanje imovine, zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi.

Na toj listi su i druge banke, među kojima Sberbanka, Moskovska banka, Gasprombanka, kao i naftne kompanije Gasprom, Lukoil i Rosneft.
Rusija je u odgovoru uvela jednogodišnju zabranu uvoza širokog asortimana prehrambenih proizvoda iz EU, SAD, Kanade, Australije i Norveške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: