Kina krči put novoj budućnosti

Niži ekonomski rast i otvaranje industrija za strane investitore ciljevi su koje je za ovu godinu postavila Kina kako bi svoju ekonomiju učinila produktivnijom.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

08:35

Default images
Foto: Beta, AP

Kina planira da u ovoj godini ostvari rast od oko sedam odsto, u skladu s naporima da stvori "umereno prosperitetno društvo", rekao je premijer Li Kećijang u izveštaju koji je podneo Nacionalnom narodnom kongresu.

Prošle godine ekonomski rast bio je 7,4 odsto, najniži od 1990.

Kina, druga po veličini ekonomija na svetu, nastoji da ostvari sporiji, ali samoodrživiji rast zasnovan na domaćoj potrošnji i uslugama, koji će zameniti iscrpljen model ekonomije čiji su glavni pokretači bili trgovina i ulaganje u nekretnine i industrije koje su najveći zagadjivači sredine.

"Moramo da održimo pravu ravnotežu između obezbeđivanja stabilnog rasta i strukturalnog prilagođavanja", rekao je Li.

Kineski premijer je obećao da će preduzetnicima i stranim investitorima dati veću ulogu u ekonomiji, u kojoj i dalje dominiraju banke, naftne i druge kompanije u vlasništvu države.

Planirano je da bude prepolovljen broj oblasti u kojima je investiranje stranaca ograničeno i smanjen broj projekata koji zahtevaju zvanično odobrenje.

Ekonomski rast Kine se usporavao od 2007. kada je bio 14,2 odsto, a vlasti su smanjile investicije i građevinske projekte koji su otvorili milione radnih mesta, ali stvorili i velike dugove.

Kina tek treba da sprovede reforme koje će regulisati status državnih kompanija, koje kontrolišu sektore kao što su bankarstvo, telekomunikacije, bezbednost, naftna i gasna industrija.

Li je rekao da će kvalifikovanim privatnim investitorima biti dozvoljeno da osnivaju male i srednje banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: