Obećana zemlja šampion nejednakosti

Jaz u platama između radnika i vodećih menadžera je od 2008. do 2014. uvećan u svim regionima sveta, pokazuje istraživanje globalne konsultantske kuće Hej grup.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

08:08

Default images
Foto: Freeimages

Jaz u platama radnika i rukovodilaca je u datom periodu uvećan u 42 zemlje, a smanjen u 21, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Hej grupe.

Najmanji rast razlike između plata zabeležen je u Evropi (2,2 odsto), dok je u Severnoj Americi jaz uvećan 7,2 odsto, od čega u SAD 10,6 odsto.

Evropa je region u kom je u najvećem broju zemalja jaz u primanjima smanjen, u Švajcarskoj 3,3 odsto, Francuskoj 5,6 odsto, a Poljskoj 12,8 odsto.

"Razlike u platama uvećane su u periodu nakon recesije, iako takav trend nije isključivo posledica recesije, već postoji u poslednjih 30 godina", navodi konsultant Hej grupe Ben Frost.

Do sve veće razlike u primanjima dolazi i zbog globalizacije, koja je omogućila veću automatizaciju niže rangiranih poslova, kao i zbog prebacivanja dela poslovanja u zemlje u kojima je radna snaga jeftinija.

Sve to dovelo je do smanjenja broja radnih mesta i jačanja konkurencije za preostala mesta, što takođe obara plate, navodi grupacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

11 h

Podeli: