ECB: Upumpavanje EUR kreće 9. marta

Evropska centralna banka počeće 9. marta program podsticaja otkupom obveznica u vrednosti od 60 milijardi evra mesečno, izjavio je predsednik ECB-a Mario Dragi.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

15:21

Default images
Foto: Tanjug AP

"Počećemo da 9. marta kupujemo obveznice denominovane u evrima iz javnog sektora na sekundarnom tržištu. Takođe ćemo nastaviti sa kupovinom obveznica pokrivenih aktivama i obveznica pokrivenih kreditom ili hipotekom, sa kojom smo krenuli prošle godine", izjavio je Dragi.

Dragi je na konferenciji za novinare u Nikoziji, gde je održan sastanak banke, rekao da je ECB povećala prognozirani rast u evrozoni ove godine na 1,5 sa jedan odsto.

Na sastanku u Nikoziji ECB je odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na 0,05 odsto.

Cilj programa otkupa državnih i privatnih obveznica, koji će trajati do septembra 2016. godine, jeste da se podstakne posustala ekonomija zone evra.

ECB se u januaru odlučila za program tzv. kvantitativnog popuštanja sledeći američku Upravu za federalne rezerve (FED), kao i Banku Engleske i Banku Japana. FED je kupovinom obveznica između 2008. i 2014. omogućio snažan oporavak američke privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: