Rast cena nafte uprkos SAD zalihama

Cene nafte su danas porasle, zahvaljujući znacima da štrajk u američkim rafinerijama slabi, i pored rasta zaliha nafte, navode analitičari.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.03.2015.

11:24

Default images
Foto: Thinkstock

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u aprilu poskupela je na Njujorškoj berzi 21 cent na 51,74 dolara, dok je nafta tipa "brent" za aprilsku isporuku u Londonu poskupela četiri centa na 60,59 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Investicioni analitičar singapurske firme "Filip fjučers" Danijel Ang navodi da su trgovci, uprkos rastu zaliha nafte, fokusirani za znake da je štrajk u američkim rafinerijama pri kraju, što bi omogućilo veći obim rafinisanja nafte.

Rukovodstvo tri vodeće američke rafinerije, kojima upravlja englesko-holandska energetska grupacija "Rojal Dač Šel", od 20. februara pokušava da postigne dogovor sa radnicima o prekidu štrajka. Više od 5.000 radnika u tim rafinerijama je od 1. februara u štrajku, zahtevajući bolje plate i bezbednosne uslove.

Američko Ministarstvo energetike je juče saopštilo da su zalihe nafte u SAD porasle za 10,3 miliona barela u nedelji zaključno sa 27. februarom, dok su analitičari predvidjali rast od 3,95 miliona barela.

Tržišta takođe pomno prate napredak pregovora SAD i Irana o nuklearnim ambicijama Teherana. SAD žele dogovor koji bi sprečio Iran da razvije nuklearnu bombu, a Iran želi da mu se olabave ekonomske sankcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: