Rusi izdali votku, piju više piva

Ako je išta simbol ruske kuhinje, to je obrok uz koji se pijucka votka. Međutim, izgleda da ovo piće gubi tron i to od piva, pokazuju ovonedeljni vladini podaci

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

10:14

Default images
Foto: Beta/AP

Uprskos naporima da se prodaja votke održi, rublja je umešala prste, tako da su zbog njenog naglog pada i lošije ekonomske situacije Rusi manje kupovali votku, ali je istovremeno porasla prodaja vina i piva.

Inače, cene alkohola uopšte su u porastu u celoj zemlji, što je delom posledica mera vlade koja pokušava da suzbije alkoholizam raznim nametima i porezima.

Često se kaže da je alkoholizam kuga koja vlada Rusijom ili prema jednom istraživanju svaki četvrti Rus umre pre 55 godine zbog alkohola.

Novonastala finansijska situacija i sankcije Zapada poljuljale su i rusku ljubav prema votki. Prodaja votke je u opadanju, ali Kremlj radi na tome da se to promeni.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je vladi da zaustavi rast cena votke, dok istovremeno nastoji da očuva popularnost u sve osetnijoj ekonomskoj krizi.

Putin je rekao da visoke cene votke ohrabruju produkciju nelegalnog alkohola, koji predstavlja veći rizik po ljudsko zdravlje od legalno proizvedenog.

Minimalna maloprodajna cena pola litra votke povećana je za oko 30 odsto od prošle godine na 220 rubalja (četiri dolara).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: