Novi raj za pranje novca - London

Londonsko tržište nekretnina, koje je u punoj ekspanziji, postalo je raj za pranje novca i izbegavanje plaćanja poreza, navodi Transparensi Interenešenl.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.03.2015.

17:12

Default images

Međunarodna asocijacija za borbu protiv korupcije navodi, pozivajući se na podatke katastra i antikorupcionog ogranka Skotland Jarda, da je britanska prestonica postala utočište za ukraden novac širom sveta, prenose belgijski mediji.

U izveštaju se pominju 36.342 nekretnina ukupne površine od 3,6 kilometara kvadratnih koji su u vlasništvu firmi registrovanih u nekom od poreskih rajeva, tako da je ime pravog vlasnika na taj način sakriveno.

Gotovo svaka deseta nekretnina u kvartu Vestminister je registrovana na firmu sa sedištem u nekoj od of šor destinacija, najčešće na Devičanskim ostrvima, Dzerziju, Ostrvu Man i na Gerzniju.

Anonimnost vlasnika nekretnina, koja se često opravdava poverljivošću podataka, služi zapravo za maskiranje "mutnih radnji", izbegavanje plaćanja poreza, do pranja novca.

"Brojni podaci ukazuju da je britansko tržište nekretnina postalo utočište za nelegalno stečen kapital širom sveta. Takva tendencija je olakšana zakonom kojim se tajnim of šor firmama dozvoljava vlasništvo nad nekretnima", dodaje se u izveštaju.

Procenjuje se da je vrednost takvih nekretnina Britaniji oko 250 miliona evra.

Transparensi Internešenl poziva vladu Dejvida Kamerona na veću transparentnost, kako bi izbegla da Velika Britanija ne postane "privilegovana destinacija za pranje novca".

U izveštaju se navodi da takva praksa ima domino efekat na rasplamsavanje cena nekretnina u Londonu, što se nameće kao jedan od glavnih tema u predizbornim kampanjama učesnika predstojećih majskih parlamentarnih izbora. Foto:Ian Mutto/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: