Posao od £40.000 koji niko neće

Britanci bi mogli da imaju problem sa izvozom piletine, jer niko ne želi da se prihvati posla sa veoma solidnom godišnjom platom od 40.000 funti.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

12:15

Default images
Foto: Thinkstock

U pitanju je pozicija "određivača pola pilića", što je posao za koji je potrebna trogodišnja obuka i na kome je radno vreme 12 sati dnevno.

Kako pišu britanski mediji, mesna industrija na Ostrvu se trenutno suočava sa zaista ozbiljnim problemom, iako se u nekim delovima sveta taj posao čak smatra prestižnim.

"Na jugoistoku Azije određivač pola je posao koji sa sobom nosi visok status. Ovde u Britaniji je posao koji predstavlja predmet sprdnje", kaže izvršni direktor tela nadležnog za živinarstvo u Velikoj Britaniji Endru Lardž.

Iako je predviđena mesečna plata veća od 3.000 funti, kandidate odbijaju trogodišnja obuka, radno vreme i činjenica da je posao veoma repetitivan.

Osim toga, prohtevi su izuzetno visoki - za određivanje pola pileta, odnosno prepoznavanje minijaturnih razlika na njihovom telu, zaposleni ima od tri do pet sekundi, trebalo bi da "obradi" između 800 i 1.200 pilića na sat, a dozvoljena greška je tek nešto veća od dva odsto.

"Potrebno je tri godine da kod nekoga razvijete spretnost i moć zapažanja toliku da ta osoba može da pouzdano odrede pol ptice. Ljudi ni za druge, atraktivnije pozicije ne žele da prolaze kroz višegodišnju obuku. Sam posao definiitivno ne zvuči prvilačno, iskreno, po ceo dan bi trebalo da gledate piliće otpozadi", kaže Lardž.

Podela pilića na osnovu pola već prvog dana njihovog života je veoma važna za industriju, jer se ženski pilići uzgajaju zbog jaja, a muški zbog mesa.

Proizvođači pouzdanom podelom štede i vreme i novac, jer se sekundarne polne karakteristike kod pilića jasno razaznaju tek nakon četiri do šest nedelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: