Indija: Nova iznenađujuća odluka

Centralna banka Indije donela je danas još jednu iznenađujuću odluku, pa je tako drugi put u poslednja dva meseca snizila kamatne stope.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.03.2015.

09:53

Default images
Foto: Thinkstock

Razlog za to, kako je saopštila, je očekivano dalje slabljenje inflacije.

Centralna banka Indije snizila je referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 7,5 odsto, javlja agencija Frans pres.

"Očekujemo da će u prvoj polovini 2015. godine biti nešto niži podaci o inflaciji, koja će se tek u drugoj polovini godine učvrstiti ispod šest odsto", navodi se u saopštenju guvernera centralne banke, Ragurama Radžana.

"Iz tog razloga je odlučeno da smanjimo REPO kamatnu stopu za 25 baznih poena sa 7,75 odsto na 7,5 odsto, što odmah stupa na snagu", izjavio je guverner.

Najnovije saopštenje iznenadilo je brojne posmatrače, jer dolazi posle sličnog poteza centralne banke sredinom januara, što je bilo prvo sniženje kamatne stope u poslednjih 20 meseci.

Po objavljivanju najnovije vesti, indijska valuta rupi je ojačala prema američkom dolaru, na 61,84 sa 61,92 dolara od juče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: