Naftaše boli glava zbog SAD

Cene nafte su različite, uoči objavljivanja izveštaja o zalihama u SAD i zbog fokusiranosti trgovaca na eskalaciju nasilja u Libiji, zemlji proizvodjaču nafte.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

08:37

Default images
Foto: Thinkstock

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u aprilu poskupela je na Njujorškoj berzi dva centa na 50,54 dolara, dok je nafta tipa "brent" za aprilsku isporuku u Londonu pojeftinila 29 centi na 60,73 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Analitičari procenjuju da će zvanični izveštaj o zalihama nafte u SAD, koji će biti objavljen kasnije danas i koji se odnosi na nedelju zaključno sa 27. februarom, ukazati na skok rezervi sirove nafte, što je pokazatelj slabe tražnje u najvećoj svetskoj privredi.

"Ovo će biti loša vest za oporavak cena", izjavio je menadžer tokijske kompanije "Astmaks investments", Tetsu Emori.

Prema anketi Blumberga, zalihe sirove nafte su verovatno prošle nedelje porasle za 3,95 miliona barela, i u ovom trenutku iznose oko 434,1 milion barela, što je najveći nivo zaliha od početka njihovog zvaničnog merenja u 1982. godini.

Analitičari tvrde da su trgovci takođe fokusirani na nemire u Libiji, nakon što su islamistički militanti juče preuzeli kontrolu nad najmanje dva naftna polja u centralnoj Libiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: