Rusija ipak daje gas Ukrajini

Predstavnici Rusije, Ukrajine i EU postigli su dogovor o nastavku isporuka gasa Ukrajini i EU.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

23:29

Default images
Foto: Beta/AP

Ipak, dogovo nije postignut o snabdevanju samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, saopšteno je večeras iz Brisela.

Evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič je u saopštenju za medije izrazio zadovoljstvo što je sa ruskim ministrom energetke Aleksandrom Novakom i njegovim ukrajinskim kolegom Vladimirom Demčišinom napravljen dogovor o takozvanom zimskom paketu ruskog gasa.

"Ukrajinske potrebe za gasom će ovim dogovorom biti namirene, a dobio sam i uveravanja da su isporuke za EU obezbeđene", poručio je komesar.

Ruski ministar Novak izjavio je, međutim, da tokom trilateralnih pregovora u Briselu nije postignut i dogovor o tome ko će platiti gas za region Donbasa, koga kontrolišu pobunjenici.

"Nismo postigli saglasnost, jer je reč o spornom i tehnički komplikovanom pitanju", izjavio je Novak za agenciju Itar-Tas nakon pregovora i dodao da će gas za Donbas biti izuzet iz zimskog paketa.

Ukrajinsko gasno preduzeće Naftogas je nedavno obustavilo snabdevanje gasom ovog regiona uz obrazloženje da je infrastruktura gasovoda oštećena u borbama ukrajinske vojske sa proruskim separatistima.

Novak je, međutim, najavio da će Rusija nastaviti da snabdeva Donbas preko tamnošnjeg preduzeća Donjecktransgas, koje je direktno priključeno na ruski gasovod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: