"Kineski zmaj" i brojni problemi

Kineska prerađivačka aktivnost je u februaru porasla, ali slaba inostrana tražnja i pad cena ukazuju na to da se Kina i dalje suočava sa brojnim problemima.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.03.2015.

09:11

Default images

Indeks menadžera nabavke (PMI), kog izračunava britanska banka HSBC, iznosio je 50,7 poena u februaru u odnosu na preliminarni rezultat od 50,1 poena, i to je najviši nivo od julskih 51,7 poena, prenosi agencija Frans pres.

PMI iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti. Indeks prati aktivnost u kineskim fabrikama i radionicama i pomno je praćen pokazatelj "zdravlja" azijskog ekonomskog džina.

"Novi pad izvoznih narudžbi ukazuje na slabljenje inostrane tražnje", navodi ekonomista istraživačke kuće Markit, Anabel Fides, dodajući da pad cena u Kini ukazuje na usporene deflatorne pritiske.

Prema podacima kineskog Zavoda za statistiku, PMI je u februaru smanjen drugi uzastopni mesec i iznosio je 49,9 poena, u odnosu na januarskih 49,8.

Analitičari navode da se razlike u zvaničnom indeksu i onom kog izračunava HSBC mogu pripisati tome što se vlada pri izradi indeksa više fokusira na velike, a banka na male izvoznike.

Privredni rast Kine je u 2014. iznosio 7,4 odsto, što je najniži nivo u poslednje 24 godine, koji je podstakao vlasti da olabave monetarnu politiku u pokušaju da podupru ekonomski rast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: