Švedski rast najveći od 2011.

Švedska ekonomija u poslednjem kvartalu 2014. zabeležila je najveću stopu rasta za više od tri godine, pokazuju zvanični statistički podaci.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

13:43

Default images
Foto: Thinkstock.com

Bruto društveni proizvod (BDP) u četvrtom kvartalu 2014. povećan je 1,1 odsto, u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjem nivou porastao 2,7 odsto, što je najveći rast od trećeg tromesečja 2011, prenosi Rojters.

Ekonomisti su za posmatrani kvartal u proseku predvideli privredni rast od 0,5 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, odnosno, 1,5 odsto u poređenju sa četvrtim kvartalom 2013. godine.

Potrošačke cene u januaru na švedskom tržištu pale su 1,1 odsto u odnosu na decembar i 0,2 odsto na godišnjem nivou, prema poslednjim raspoloživim statističkim podacima.

Isti izvor navodi da se švedska centralna banka početkom februara angažovala na zaustavljanju deflatornih trendova, što, kako ističu stručnjaci, sada izgleda nepotrebno, budući da će povećanje BDP-a sigurno podstaći ponovni rast potrošačkih cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: