Latinskoj Americi od Kine 22 mlrd $

Obim kredita koje su kineske državne banke odobrile zemljama Latinske Amerike porastao je prošle godine za 71 odsto na ukupno 22 milijarde dolara.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

11:19

Default images
Foto: Freeimages.com

Ovo su procene koje je objavila kinesko-latinoamerička baza finansijskih podataka.

Reč je o drugom najvećem kineskom kreditiranju latinoameričkih zemalja ikada, dok je obim kineskih kredita odobrenih u prošloj godini premašio ukupnu vrednost kredita Svetske banke i Interameričke razvojne banke, navodi se u izveštaju kinesko-latinoameričke baze finansijskih podataka, koja je nastala zahvaljujući zajedničkim naporima istraživačkog instituta Međuamerički dijalog i Bostonskog univerziteta.

U izveštaju se navodi da je samo Brazil prošle godine dobio 8,6 milijardi dolara kineskih kredita, a za njim sledi Argentina (7,0 milijardi), Venecuela (5,7 milijardi) i Ekvador (821 milion dolara), prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Kineski krediti su naročito popularni kod latinoameričkih vlada, jer su praćeni malobrojnim uslovima, poručuju autori ovog izveštaja, Kevin P. Galager i Margaret Majers.

"Kina može prećutno da zahteva da kineske kompanije imaju udeo u nekim projektima, ali je odlučila da izbegne mešanje u domaću politiku", pišu autori izveštaja, ali istovremeno upozoravaju da pojačano kinesko kreditiranje tog regiona nosi značajan rizik.

"Kina je u velikoj meri investirala u zemlje sa niskim kreditnim rejtingom, koje su u prošlosti bile suočene sa bankrotom", poručuju autori izveštaja.

Od 2007. godine, kineske banke su pozajmile Venecueli preko 50 milijardi dolara, koje je ta država investirala u rudarstvo, energetiku i infrastrukturu.

Venecuelanski predsednik, Nikolas Maduro, počekom januara je posetio Kinu, zatraživši dodatna sredstva pošto je njegova država suočena sa pogoršanjem ekonomske krize izazvane padom cenam nafte.

Po njegovom povratku u zemlju, Maduro je rekao državnim medijima da je osigurao 20 milijardi dolara. Međutim, budući da su cene venecuelanske nafte prepolovljene u odnosu na pre pola godine, obećana sredstva bi se mogla pokazati kao nedovoljna da se popuni manjak u državnoj kasi, poručuju analitičari.

Kako dalje piše britanski javni servis, kineske finansije su od ključnog značaja za niz infrastrukturnih projekata u Latinskoj Americi, uključujući modernizaciju podzemlja argentinske prestonice, Buenos Ajresa, i gradnju puteva u Ekvadoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: