Varufakis: Cedićemo kamen zbog MMF

Za Grčku je prioritet otplata duga MMF, čija tranša dospeva već u martu, ali otplata duga Evropskoj centralnoj banci je u "drugoj ligi", kaže Janis Varufakis.

Svet

Izvor: Beta

Nedelja, 01.03.2015.

11:07

Default images
Foto: Tanjug/AP

Prema rečima grčkog ministra finansija, otplata ECB-u zahtevaće razgovore s grčkim kreditorima.

Varufakis je u jučerašnjem intervjuu za AP rekao takođe da Atina namerava da počne pregovore sa svojim poveriocima o reprogramu duga da bi učinila da ogroman dug zemlje postane održiv, a istovremeno će raditi na reformskim merama koje treba da se utvrde do aprila.

"Otplate MMF-u će naravno biti prioritetne, nećemo biti prva zemlja koja neće ispuniti svoje obaveze prema MMF-u", rekao je Varufakis i dodao da će "cediti kamen ako treba da ovo uradimo sami, i uradićemo to".

Što se tiče otplata Evropskoj centralnoj banci (ECB), rekao je da će to da se utvrdi zajedno sa partnerima Grčke i institucijama. Evropska centralna banka je uvek zahtevala punu otplatu zajma i nije jasno da li će prihvatiti reprogram, navodi agencija AP.

Grčka treba u martu da isplati MMF-u oko 1,5 milijardu evra, a ECB-u oko 6,7 milijardi evra ovog leta. Ali suočena je s nedostatkom gotovine i imaće teškoće sa rokovima za otplatu.

Ministar Varufakis je rekao da Atina neće tražiti odlaganje otplate ECB-u nego nešto što će pomoći da otplata za Grčku bude lakše ostvariva.

Grčka je prošlog meseca uspela da se dogovori sa članicama evrozone o četvoromesečnom produženju sporazuma o zajmu od 240 milijardi evra, a zauzvrat se obavezala na seriju budžetskih reformi koje treba da konkretizuje do aprila.

Utvrđivanje tih mera je prioritet za Grčku, ali je takođe potrebno da počne da rešava ogroman dug zemlje, rekao je Varufakis. Grčka istovremeno želi da razgovara sa svojim partnerima o održivosti duga i reprogramu duga. Za to Atina namerava da da predloge za podsticanje rasta bruto domaćeg proizvoda, rekao je ministar.

Grčki dug sada iznosi 315 millijardi evra ili 176 procenta BDP-a, što je po mišljenju mnogih neodrživo i nikad ne može biti u potpunosti vraćeno.

Jedna stvar koju Grčka mora jako brzo da uradi jeste da prikupi poreska sredstva, rekao je Varufakis i ukazao da trenutno zemlja ima 76 milijardi evra zaostalih poreza i vlada mora da nađe način da pomogne onima koji duguju novac da ga bar delimične isplate.

Rekao je da neće biti oprosta poreza, već verovatno serija mera da ohrabri plaćanje poreskog duga ili delimično plaćanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: