Revidirana cena gasa za Tursku

Ruska energetska kompanija Gazprom i turska Botas dogovorili su revidiranje cene isporuke ruskog gasa za Tursku, saopšteno je iz Gazproma.

Svet

Izvor: B92

Subota, 28.02.2015.

15:02

Default images

Delegacija Gazproma na čelu sa zamenikom predsednika Upravnog odbora Aleksandrom Medvedevom i kompanije Gazprom Export sa generalnom direktorkom Elenom Burmistrovom razgovarali su sa turskim ministrom ekonomije Tanerom Jildizom, a u prisustvu menadžmenta državnog preduzeća Botas koja je najveći turski partner Gazprom Grupe.

Na obostranu korist, kako se navodi, dogovorena je cena snabdevanja gasom Botasa, kao deo planiranih pregovora o revidiranju cene gasa.

Turska je posle Nemačke najveći kupac prirodnog gasa Gazprom Grupe. Gazprom je u 2014. godini, turskim potrošačima isporučio 27,4 milijardi kubika "plavog goriva".

Ruski gas se trenutno isporučuje Turskoj preko Plavog toka i Trans-balkanskog gasovoda.

Gazprom i turski Botas su 1. decembra 2014. godine potpisali memorandum o razumevanju o izgradnji podmorskog dela gasovoda od Rusije do Turske preko Crnog mora nazvanog Turski tok.

Kapacitet gasovoda će iznositi 63 milijardi kubika, od čega će 50 milijardi biti isporčeno novom gasnom čvorištu na tursko-grčkoj granici.

Izgradnju gasovoda sprovodiće kompanija "Gazprom Ruskaja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: