Turska gradi tunel ispod Bosfora

Turska je najavila ambiciozan projekat igradnje trospratnog tunela ispod Bosfora, koji će povezivati azijski s evropskim delom Istanbula.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 27.02.2015.

15:22

Default images
Foto: Beta/AP

Premijer Ahmet Davutoglu je projekat najavio pred junske izbore, nazivajući ga "vesnikom nove Turske", prenosi AFP.

Prema njegovim rečima, tunel dug 6,5 kilometara trebalo bi da bude integrisan u postojeće drumske i železničke linije da bi rasteretio saobraćajne gužve u centru grada.

Ukupna cena projekta je tri i po milijarde dolara, ali je ministar saobraćaja Lufti Elvan istakao da državu neće koštati ništa, jer će buduća izgradnja biti pokrivena kasnijom naplatom putarine. Očekuje se da će tunel biti gotov do 2020. godine.

Pored toga, najavljena je i izgradnja kanala kroz Istanbul, koji bi omogućio brodovima da prolaze iz Mramornog u Crno more, a da zaobiđu Bosfor i na taj način smanje zagušenje tog plovnog puta.

Kritičari prebacuju predsedniku Redžepu Erdoganu grandiozne projekte, koji uključuju i nov most na Bosforu i treći aerodrom, kao preterane i štetne po životnu sredinu.

Bosfor je četvrti najprometniji plovni put na svetu i zajedno s moreuzom Dardaneli povezuje Crno more da Mediteranom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: