"Za vaših 15 miliona gas do jutra"

Ukrajina je uplatila 15 miliona dolara za ruski gas, rekao je ruski ministar energetike Aleksandar Novak. Iz Gasproma poručuju da je to "dovoljno za jedan".

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.02.2015.

09:43

Default images

Ova odluka Ukrajine dolazi samo nekoliko dana nakon što je Moskva zapretila da će prekinuti snabdevanje svog suseda zbog neplaćanja.

Novak je rekao da je novac uplaćen, ali da proizvođaču prirodnog gasa novac još nije “legao” na račun.

"U 9.20 časova Gasprom je dobio uplatu od ukrajinskog Naftogasa u iznosu od 15 miliona dolara. Na sadašnjem nivou isporuka, ova suma je, grubo govoreći, dovoljna za oko 24 časa", rekao je portparol Gasproma Sergej Kuprijanov.

Kako navodi RT, ovakva isplata predstavlja pokušaj Kijeva da kupi vreme do trilateralnih razgovora u Briselu.

Podsetimo, nakon upozorenja Gasproma, ove nedelje bio je doveden u pitanje tranzit gasa u Evropu preko Ukrajine. Moskva i Kijev su posle sporenja oko cena i duga za gas koje je izazvalo strahovanje u ostatku Evrope da li će taj energent stizati iz Rusije, u oktobru potpisali sporazum po kojem Ukrajina mora unapred da plaća isporuke.

Kuprijanov je rekao da je Rusija zasad spremna da "po strani ostavi" pitanje da li gas isporučen na istok Ukrajine pod kontrolom pobunjenika treba da bude deo računa koji plaća Kijev.

Prošle nedelje Rusija je optužila Ukrajinu da ne isporučuje gas teritorijama pod kontrolom pobunjenika i ove nedelje je direktno počela da isporučuje gas proruskim separatistima navodeći da bi to trebalo da plaća Kijev.

Maroš Šefčović izjavio je da je čuo kontradiktorne stavove iz Kijeva i Moskve o tome šta se događa sa isporukama gasa istoku Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: