Ekson pati zbog sankcija Rosnjeftu

Ekson mobajl procenjuje da njegovi maksimalni gubici, zbog obustave zajedničkih projekata s Rosnjeftom, na kraju 2014. godine iznose jednu milijardu dolara.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.02.2015.

16:00

Default images
Foto: Thinkstock.com

U saopštenju se navodi da su se pod sankcijama SAD i Evropske unije protiv ruskog energetskog sektora našli i zajednički projekti dve kompanije u Crnom moru, na Arktičkom nalazištu i Zapadnom Sibiru, prenela je agencija Interfaks.

Rosnjeft i Ekson mobajl su u avgustu 2011. godine potpisali sporazum o strateškoj saradnji u Rusiji, SAD i trećim zemljama. Sporazumom su predviđanje geološka ispitivanje i osvajanje nalazišta u Karskom moru i Crnom moru. Udeo Rosnjefta u tim projektima bio je 66,7 odsto, a Ekson mobajla 33,3 odsto.

Kasnije su potpisani i sporazumi o saradnji na drugim nalazištima, a osnovali su i zajedničko preduzeća Triznjeft Pilot za projekat probne proizvodnje nafte u Zapadnom Sibiru. U tom projektu Rosnjeft ima udeo od 51, a Ekson mobajl 49 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: