Nemci rekli "ne" Grcima

Iako su novi grčki lideri popustili i zatražili produženje programa pomoći uz nadzor "trojke", što je naišlo na odobravanje EU, Nemačka je rekla "ne".

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2015.

13:48

Default images
Foto: Beta, AP

U trenutku u kojem portparol predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera kaže da je "pismo Grčke pozitivan signal, koji bi mogao da utre put razumnom kompromisu u interesu stabilnosti čitave evrozone", iz Nemačke stiže oštar odgovor u kome se kaže da predlog Atine "nije nešto što vodi ka suštinskom rešenju".

Kako prenose svetski mediji, Berlin neće odgovoriti pozitivno na zahtev Grčke, uz obrazloženje da njihov program "nema dovoljnu potporu da bi se odobrilo kratkoročno premošćavanje otplate duga".

"Pismo Atine nije predlog koji bi doveo do suštinskog rešenja. U svojoj suštini njihov predlog ide ka premošćavanju dugovanja, ali bez ispunjavanja obaveza predviđenih programom pomoći. Pismo nije u skladu sa kriterijumima koje je Evro-grupa dogovorila u ponedeljak", naveo je portparol nemačkog ministarstva finansija Martin Jeger.

Posle oprečnih izjava iz Brisela i Berlina, pitanje je kako će se ostale uticajne članice EU do kraja dana postaviti prema predlogu Grčke.

Podsetimo, agencija Blumberg je početkom meseca pisala o tome da je nemačka kancelarka Angela Merkel "spremna na igru čekanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: