Grčka se predala, prihvata "trojku"

Grčka je danas formalno zatražila od evrozone još šest meseci produžetka programa pomoći, uz pristanak na to da "trojka" nadgleda njegovo sprovođenje.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2015.

10:51

Default images
Foto: Tanjug AP

Iako je kategorički odbijala takvu mogućnost, a na tome zasnivala i celokupnu predizbornu i postizbornu logiku, grčka vlada ipak je pristala da EU, ECB i MMF ostanu supervizori tokom trajanja produžetka programa pomoći od pola godine.

Produžetak programa pomoći Grčkoj bi omogućio dodatno vreme za izradu novog finansijski nerestriktivnog programa reformi. U pismu upućenom predsedniku Evrogrupe, koje je objavio "Gardijan", ministar finansija Grčke Janis Varufakis traži postizanje dogovora o prihvatljivim finansijskim i administrativnim uslovima sprovođenja produženog sporazuma, koji će stabilizovati grčku fiskalnu poziciju i garantovati održivost grčkog duga.

Uz niz uslova u vezi sa produžetkom programa pomoći, Varufakis traži i dogovor tehničkih timova o mogućem novom sporazumu za oporavak i rast između Grčke, Evrope i MMF-a.

Grčka, međutim, nije ponudila nastavak svih oštrih budžetskih rezova i reformi koje je evrozona tražila od 2010. u zamenu za zajmove, a za koje Atina smatra da su uništili privredu zemlje.

Zvaničnik vlade u Atini je rekao da bi novim predlogom bio obezbeđen "zaštitni kišobran za (grčki) bankarski sistem". On je rekao da će odmah biti pokrenute reforme protiv utaje poreza i korupcije, dok će biti i mera za oživljavanje privrede.

Kao mogući ustupak evrozoni, zvaničnik je nagovestio da Atina odustaje od predizbornog obećanja Sirize o zahtevu za otpis većeg dela od 320 milijardi duga, ali da Atina želi duži period za otplatu duga i manje kamatne stope.

Varufakis je na sastanku sa šefom Evrogrupe Jerunom Dejselblumom, s kojim je razgovarao o uslovima paketa pomoći, 30. januara izjavio da Grčka vlada neće sarađivati s trojkom (MMF, ECB i EK), niti će tražiti produženje programa finansijske pomoći.

Tog stava se držao i nakon sastanka sa ministrom finansija Nemačke Volfgangom Šojbleom.

Holandski ministar finansija i predsednik Evrogrupe Jerun Dajselblum potvrdio je da je Grčka zatražila šestomesečno produženje programa finansijske pomoći, ali nije izneo detalje o uslovima koje je Atina zatražila.

"Primili smo zahtev Atine za šestomesečno produženje programa pomoći", napisao je Dajselblum na svom nalogu na Tviteru, prenosi Rojters.

Međunarodni kreditori zahtevali su od nove grčke vlade da produži postojeći program pomoći, ali je zvanična Atina u više navrata odbila takav poziv, navodeći da će tražiti drugačiji kreditni aranžman.

Razmimoilaženje u stavovima u pogledu uslova finansijske podrške Grčkoj veliki je kamen spoticanja u pregovorima između Grčke i preostalih članica evrozone, zbog čega je čak i ostanak Grčke u monetarnoj uniji doveden u pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: