"Nisu dali da gradimo Južni tok"

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je najvažnije da se nastave pregovori i saradnja sa Turskom oko gasnih tokova.

Svet

Izvor: B92, Beta

Utorak, 17.02.2015.

21:29

Default images
Foto: Tanjug AP

On je na sastanku sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom izjavio da je Turska najveći kupac gasa i da će se pregovarati sa svim zainteresovanim kompanijama o izgradnji toka.

“Mi ne želimo nikoga da isključimo, to je naš plan. Gas iz Turske bi mogao da dođe i do Bugarske i Grčke“, rekao je Putin.

Putin je dodao da Rusija nikada nije odustajala od realizacije "Južnog toka". "Nama prosto nisu dali da ga realizujemo", rekao je sa žaljenjem predsednik Rusije, podsećajući da je u aprilu 2014. godine Evropski parlament nazvao "Južni tok" ne samo besperspektivnim, nego i "štetnim za EU".

Posle toga, Bugarskoj je bilo upućeno pismo sa zahtevom da se prekinu pripremni radovi.

Putin je, kako prenosi Tas, rekao da je Rusija spremna sa evropskim partnerima da razmotri alternative projektu "Južni tok", ali da ne namerava da odustaje od saradnje sa Turskom, s kojom je postigla dogovor o izgradnji novog gasovoda.

“Nećemo odustati od turskog partnerstva, ali ćemo pregovarati i sa Mađarskom, Srbijom i Austrijom. Rusija je partner na kojeg svi mogu da se oslone“, zaključuje Putin.

Mađarski premijer Viktor Orban naglasio je da će Mađarska učiniti sve da postigne sporazum sa Rusijom, kao i da niko u Evropi ne shvata koliko su dobri odnosi sa Rusijom važni.

“Svi žele da isteraju Rusiju iz Evrope, ali ne znaju da bez nje ne mogu nigde. Oni koji misle da mogu bez Rusije i njenog gasa žive u iluziji. Mađarska ima dvostruku dužnost sada, jer i Srbija preko nje dobija gas. Juče sam razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a plan je da se pregovara i sa Makedonijom i Grčkom“, rekao je Orban.

Orban je saopštio da je dogovoreno da Mađarska može da koristi neiskorišćeni gas po sadašnjem ugovoru i da taj gas plati kada ga dobije.

"To je za nas velika pomoć", rekao je mađarski premijer, dodajući da su sada osigurani snabdevanje potrošača i industrije, prenosi agencija MTI.

Putin je, pak, rekao da "Gasprom" nema ništa protiv povećanja količina gasa u mađarskim podzemnim skladištima.

"Proširenje korišćenja podzemnih skladišta omogućiće Mađarskoj da slobodno, bez ikakvih problema, prođe jesenje-zimski period", rekao je ruski predsednik.

Prema Putinovim rečima, Rusija isporučuje Mađarskoj 80 odsto nafte i 75 odsto potrebnog gasa i dve zemlje imaju mnogo mogućnosti za zajedničke projekte u energetskom sistemu.

Mađarska novinska agencija navodi da je u prisustvu Putina i Orbana potpisano pet sporazuma - o obuci mađarskih nuklearnih stručnjaka u Rusiji, o otvaranju mađarskog konzulata u Kazanju, o zdravstvenoj zaštiti, visokom obrazovanju i regionalnoj saradnji.

MTI je navela da je ovo prva Putinova ovogodišnja poseta jednoj članici EU i da je razgovori ruskog predsednika i mađarskog premijera "oči u oči" u zgradi parlamenta trajali blizu dva sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: