Pljušte milijarde pomoći Ukrajini

Svetska banka je spremna da ove godine Ukrajini odobri finansijsku pomoć od dve milijarde dolara, u sklopu međunarodnog paketa pomoći toj zemlji.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 13.02.2015.

08:29

Default images
Foto: Thinkstock

"Objavljujem da je Svetska banka spremna da Ukrajini 2015. isplati do dve milijarde dolara pomoći, kako bi podržala narod te zemlje u vreme aktuelnih ekonomskih, finansijskih i geopolitičkih izazova", navodi se u saopštenju predsednika Svetske banke DŽim Jong Kima, a prenela je agencija AFP.

Pomoć Svetske banke Ukrajini obećana je samo nekoliko sati pošto je u Minsku sklopljen dogovor o primirju između ukrajinskih i proruskih snaga.

Nešto ranije je i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard objavila da su ta institucija i ukrajinske vlasti postigle preliminarni sporazum o isplati 17,5 milijardi dolara Kijevu, u okviru šireg paketa pomoći vrednog 40 milijardi dolara u kojem bi trebalo da učestvuju i zemlje Evropske unije.

Lagard navodi da je tim MMF-a u Kijevu postigao sporazum sa ukrajinskom vladom o četvorogodišnjem programu, ali da taj sporazum tek treba da odobri upravni odbor fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: